TY - JOUR ID - 3414 TI - بررسی آزمایشگاهی رفتار لرزه‌ای دیوارهای خشتی تقویت شده با مش الیاف خرما JO - نشریه مهندسی عمران امیرکبیر JA - CEEJ LA - fa SN - 2588-297X AU - میبدیان, هادی AU - مرشد, رضا AU - اسلامی حسن آبادی, ابوالفضل AD - دانشجو/دانشگاه یزد AD - عضو هیئت علمی / دانشگاه یزد AD - هیئت علمی / دانشگاه یزد Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 52 IS - 8 SP - 2129 EP - 2142 KW - دیوار خشتی KW - عملکرد لرزه‌ای KW - تقویت KW - الیاف خرما KW - بارگذاری چرخه‌ای DO - 10.22060/ceej.2019.15927.6079 N2 - استفاده از مصالح خشتی در اغلب مناطق روستایی و شهرهای تاریخی کشورهای درحال توسعه ازجمله ایران به عنوان یکی از روش‌های فراگیر ساخت‌وساز بشمار می‌رود. در مقایسه با سایر مصالح متداول، مصالح خشتی دارای مزایایی ازجمله سازگاری با محیط زیست، در دسترس بودن، کاربرد آسان، ارزانی و همچنین عایق مناسب صوتی و حرارتی هستند. با این وجود عملکرد ضعیف لرزه ای سازه های خشتی در زلزله های گذشته منجر به تلفات جانی و خسارت‌های مالی گسترده شده است. از این رو مقاوم سازی این ساختمان ها در برابر نیروهای جانبی زلزله و تدوین آیین نامه طراحی این سازه ها ضروری است. همچنین تقویت سازه‌های خشتی با مصالح طبیعی و سنتی اثر گذاری بیشتری خواهد داشت. با توجه به اینکه در سازه خشتی باربری اصلی بر دوش دیوارها است، مقاوم سازی دیوارهای خشتی از اهمیت بیشتری برخوردار است. از این رو تحقیق حاضر بر اساس استفاده از الیاف طبیعی خرما در مقاوم سازی دیوارهای خشتی طرح ریزی شد. در مجموع 6 نمونه دیوار خشتی به ابعاد 1000×900×200 میلی متر شامل یک نمونه کنترل و پنج نمونه نقویت شده تحت بار جانبی چرخه‌ای مورد آزمایش قرار گرفتند. روش تقویت شامل نصب مش خرما بر روی سطح خارجی دیوار و پوشش آن ها با مالت کاهگل بود. پارامترهای متغیر در آزمایش شامل ابعاد شبکه مش، تعداد مهار مش دو طرف دیوار و آرایش مش بوده است. نتایج آزمایشگاهی نشان داد که با استفاده از روش تقویت خارجی با مش الیاف خرما، ضمن ایجاد یکپارچگی بیشتر در اجزای دیوار خشتی، مود شکست برشی به تأخیر افتاده و به مود شکست گهوار ه ای و خردشدگی پاشنه تبدیل شد. همچنین مقاومت جانبی، ضریب شکلپذیری و جذب انرژی نمونه‌های دیوار بطور قابل توجهی بهبود یافت. UR - https://ceej.aut.ac.ir/article_3414.html L1 - https://ceej.aut.ac.ir/article_3414_e4432a0a959a3afc28a4a9fae2a008d8.pdf ER -